نکته روز شماره 51- الزامات توسعه صنعتی کشور کدامند؟
۱۳۹۴/۰۴/۱۵
« الزامات توسعه صنعتی کشور کدامند؟ »
تحقق اهداف توسعه اقتصادی کشور و خروج از کشوری به عنوان صادرکننده کالاهای متکی بر منابع طبیعی و کالاهای اولیه و همچنین خروج از اتکای کشور به درآمدهای نفتی، نیازمند توجه به الزامات و فراهم شدن بسترهای مناسب مورد نیاز فضای داخلی و خارجی است تا تولید و صادرات صنعتی با گرایش صنایع پیشرفته بتواند در کنار اصلاحات ساختاری اقتصادی، ارتباط تجاری گستردهای با فضای بینالمللی برقرار سازد و از طریق توجه به گرایشات فضای بینالمللی (آزادسازی بازارها، همگرائی های منطقهای، بینالمللی شدن تولید، سیاست تجاری مناسب و ...) و افزایش رقابتپذیری و توان رقابتی، جایگاه مناسبی در تجارت جهانی بدست آورد.
از جمله الزامات توسعه صنعتی کشور می توان به نقش پر رنگ دولت در حمایت و هدایت صنایع کشور اشاره کرد. بررسیهای انجام شده به ویژه در کشورهای آسیای جنوب شرقی نشان میدهد که دولت ها نقش مهمی در صنعتی شدن این کشورها داشته اند. البته نه دخالت دولت ها بلکه تدوین سیاستهای صنعتی، اعتباری و تجاری مناسب و حمایت همه جانبه دولت ها منجر به توسعه کشورهای یاد شده و الگو قرار گرفتن آنها شده است.
بهبود فضای کسب و کار کشور نیز در توسعه صنعتی نقش قابل توجهی دارد. به طوری که نامناسب بودن فضای کسب وکار، اتخاذ سیاست های تجاری نامناسب، توسعه نیافتگی و عدم یکپارچگی بازارهای مالی و فقدان طبقه مدیران خلاق و نوآور، کوچک بودن مقیاسهای تولید و ... جو فعالیت های کارآمد را نامساعد می کند.
به منظور تحقق توسعه فعالیتهای تولیدی صادرات گرا در کشور نیاز به فضای سالم و رقابتی (اصلاح قوانین و مقررات محدود کننده فعالیتبخش خصوصی، کارآمدکردن بازار سرمایه، از بین بردن رانتها و ...) است تا فضا برای افزایش سرمایهگذاری بخش خصوصی فراهم گردد. به طوریکه هیچگونه رانت و انحصاری در بخشهای خصوصی و دولتی وجود نداشته، شرکتهای دولتی از رقابت با بخش خصوصی اجتناب کرده و توزیع عادلانه امکانات و فرصتها برای همگان به ویژه کارآفرینان فراهم گردد...